söndag 9 augusti 2009

På resa

Sporten i vår familj för oss ut över stora hav och autobahn och andra små stigar i Europa. Igår kom vi hem från EM i Rs Tera i Brenzone. Tyvärr inte helst välorganiserade tävlingar vilket vi för det mesta är vana vid. Vi är dessutom fortfarande hel chockade över att sonen när han bara hade några meter kvar att seglandes mot sin första EM-titel plockas bort från banan! 4:e plats är i och för sig helt godkänt och dessutom 4 härliga svenska seglare i topp, men visst sved det!!

Även hans moder kallades till förhandlingar och förklaringar varför han straffades så hårt. Jag är ju van vid att svenska domare som dömer juniorsegling i och för sig kan och skall korrigera fel, men man kan säga saker på flera sätt för att ungdomarna skall ta lärdom och kunna gå rakryggade därifrån! Nu har jag träffat en annan sorts domare... en engelsk dam (kärring är det mildaste som vi numera kallar henne). Jag hade hört sonens klagomål på "denna" under veckan, men jag åhör ju diverse kommentarer om lärare, mig själv etc som inte alltid är så positiva så jag tog det med ro..sedan blev jag själv ditKOMMENDERAD och fick åhöra en total slaktning av sonens seglande under veckan (han hade överösts av positiva omdömen från andra länders coacher, föräldrar och andra medseglare för han gjorde fantastiska seglingar) och det sista racer i synnerhet, snacka om att vi var långa i ansiktet och helt förstummade!! Hans brott mot seglingsreglerna var "rocking boat", ingen av oss kan riktigt första vad detta innebär (någon form av otillåten framdrivning), men han satt inte riktigt stilla i båten utan gungade tydligen med överkroppen (vilket inte är så ovanligt när man seglar och det går vågor!!). Men det som var mest chockerande var attityden mot mig och sonen att fullständigt krossa en person och njuta av det, jag ryser fortfarande och tror inte riktigt det är sant att sådan får förekomma.. Hans bästa kompis vann istället så det känns i alla fall bra, men det kommer att gå en protest till ISAF i alla fall! (Det fanns ytterligare flera "möten", ett med en kille som korsförhördes i 2 timmar angående olika "seglingsbrott", vad skall man säga?? )

Så det är bara att hålla med...KÄRRING!!

3 kommentarer:

Forne Örtagårdsmästaren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Forne Örtagårdsmästaren sa...

Usch, vilken surpuppa till domare! Hon kanske precis blivit dumpad av sin unge italienske toy-boy?

Kunde inte låta bli att googla lite och vad jag förstod hade det något att göra med ISAF:s regel 42. Den är tydligen så svårbedömd att de varit tvungna att ge ut en lång tolkning av regeln. Efter att ha skummat tolkningen verkar det som att det betyder att man med hjälp av kroppen medvetet "pumpar" båten framåt för att den skall gå snabbare. Det verkade också som att det kommit in många protester vid domslut efter regeln just för att det är så svårbedömt. Det stod t o m att om minsta tvivel fanns skulle domaren döma till seglarens fördel. Alltså hellre fria än fälla. Definitivt inte läxa upp folk!

Tycker absolut att ni skall skicka in en protest och sedan lämna det bakom er. Din pojk har säkerligen en massa framgångar framför sig inom segling. Vi håller också alla tummar och tassar här i Svingeln att han får möjlighet att komma in på seglingsgymnasium. :)

/Lars

gorel.hamster@gmail.com sa...

Det var det värsta!